Acties & events

Captains dinner buffet

Donderdag 22 februari


Een heerlijk captains dinner buffet bij ons donderdag 22 februari 18.00

Reserveer nu het nog kan!

Leuk om te weten hierover!

Op veel schepen, onder andere op de schepen van de Holland Amerika lijn, was het tijdens een transatlantische oversteek de traditie dat er op de eerste en op de laatste avond van de tocht een Captain's dinner werd georganiseerd. Op deze avonden dineerde de kapitein tussen de gasten in de eetzaal.

De naam verraadt het al: het Captain’s dinner is ontstaan in de zeevaart. Een troostrijk gerecht met kapucijners, om mee op te warmen tijdens gure dagen. Maar wat is een Captain’s dinner nou precies en waar komt het vandaan?

We zijn de geschiedenis ingedoken om hebben het voor je uitgezocht.
 
Het ontstaan van Captain’s dinner
We gaan even terug naar het begin van de 17e eeuw: de opkomst van de V.O.C. zorgde in die tijd voor vele veranderingen in de Nederlandse keuken. Zo waren er, omdat de bemanning van de vele schepen maandenlang op zee was, grote voorraden aanwezig met geconserveerde ingrediënten. En het neusje van de zalm (spreekwoordelijk dan hè) was voor de man aan het roer: de kapitein. Dit ‘luxe’ gerecht werd dan ook meteen naar de beste man vernoemd.
De term wordt overigens ook (nog steeds) gebruikt voor het meest luxueuze diner aan boord van een cruise. Een avond met de kapitein als middelpunt, vergezeld door een meergangendiner en een dresscode.

De ingredienten
Terug naar de essentie: want waar bestaat een Captain’s dinner uit? Allereerst de kapucijners: het kloppende hart en de sterspeler van gerecht. Afhankelijk van wat er nog meer in de voorraadkast te vinden was, werden de bonen aangevuld met overige peulvruchten, zoutvlees (want lang houdbaar) en tafelzuur. Denk aan augurken, uien en piccalilly.

< Terug

Captains dinner buffet