Nieuws van Courzand


Schrijf je in voor de nieuwsbrief



Naam *

E-mail *

Verificatie code *
verificatie code

Ik ga akkoord met de opslag en verwerking van mijn gegevens volgens de privacy verklaring.

* Verplichte velden


 

Deel 3

1925 - Brandalarm

In een donkere november nacht, rond de klok van 3, slaat het noodlot toe voor Courzand. Brandalarm! 

De vlammen slaan al metershoog uit het dak als brandmeester Stoopman start aan een onmogelijke opgave. Met 4 stralen gaat hij de strijd aan. Gelukkig is er al snel hulp. Hoofdman Koeman regelt twee stoomspuiten van de R.D.M. en nog eens twee van de Steenkolen Handels Vereniging. Ook stoombrandspuit nr. 5 schiet met 2 stralen te hulp, maar het mag allemaal niet baten. `Aan blusschen viel echter niet meer te denken en het geheele gebouw is met den complete inventaris geheel uitgebrand, alleen de vier naakten muren zijn overeind  gebleven`, schrijft het Rotterdamsch  Nieuwschblad een dag later. ´Het is den brandweer echter gelukt het aangebouwde café Courzand te behouden´, eindigt het verslag. De brand is natuurlijk groot nieuws op Heijplaat, maar zelfs kranten in Friesland en Limburg staan er vol van. De schade is met een dikke 30.000 gulden dan ook enorm. Geluk bij een ongeluk is dat de verzekering dik in orde en wordt er snel begonnen met de herbouw van het eens zo mooie Courzand.  

 

Door: Peter Blokdijk

--------

 

Deel 2

1918 - een vliegende start

 

In de begin jaren ontwikkelde Courzand zich steeds verder als een hotspot in de haven. Personeelsfeesten van de RDM waren er met de regelmaat van de klok, maar Courzand werd ook voor andere gelegenheden gebruikt. Sportievelingen vanuit de regio wisten al snel hun weg naar de 2 kegelbanen, die Courzand rijk was, te vinden (deze bevonden zich oorspronkelijk daar waar later de entree en de garderobe voor de grote zaal zou worden gecreëerd). Er waren openluchtvoorstellingen buiten in het amfitheater en er vinden mandoline concerten plaats. Populair waren de maandelijkse toneelvoorstellingen, zoals ´Mottige Janus´ over het matrozen leven. Ook vonden er danslessen plaats, werd er gebokst, gegoocheld en er werden degens geslikt. Vanuit de tuinen naast Courzand werden luchtballonvaarten georganiseerd. Rond de Kerst pakte Courzand groots uit, waarbij er zelfs een jazz band aanwezig was. Een ding was wel duidelijk: Courzand, je kon er niet meer om heen!

 

Door: Peter Blokdijk

--------

 

Deel 1

1917 - De geboorte van Courzand

 

In 1914 ging een langgekoesterde wens van de directie van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij in vervulling. Een woonwijk voor haar arbeiders, dicht bij de werf. Tuindorp Heijplaat, ontworpen door de architect Baanders, was een feit. Aan alles was gedacht. Een bibliotheek, een badhuis en zelfs ´een onderdak voor jonggezellen´. Het ontbrak nog aan een plek om samen te komen of te feesten. En dus werd op de plek waar ooit al een polder en  een landgoed van dezelfde naam had gelegen, in 1917 ontspanningsgebouw Courzand geopend. Het gebouw bezat een feestzaal met een lijsttoneel, een balkon, een veranda, een buffet en zelfs 2 kegelbanen. Buiten was er een speeltuin, een paardenstal en een amfitheater voor openlucht uitvoeringen. Courzand werd al snel na de opening het episch centrum van vermaak en ontspanning. Niet alleen voor de bewoners van Heijplaat en arbeiders uit de haven, maar ook van ver, heel ver daarbuiten.

 

Door: Peter Blokdijk

« Terug naar het overzicht